Τάξη Β'
- Λεπτομέρειες
-
Κατηγορία: Βιβλία
-
Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011 18:27
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 6793
Το διδακτικό πακέτο της Γ' και Δ' τάξης αποτελείται από τρία βιβλία που συνιστούν μόνο την αρχή, την εισαγωγή στον κόσμο της τέχνης. Κάθε ενότητα τους αποτελεί την αφορμή για περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα. Οι μαθητές σε κάθε ενότητα μπορούν να βρουν περισσότερο υλικό για κάθε καλλιτέχνη και είδος τέχνης, να εμπλουτίσουν τις γνώ¬σεις τους ανατρέχοντας σε διάφορες πηγές, όπως τα μουσεία, διάφορους φορείς, βιβλία και περιοδικά τέχνης, εγκυκλοπαίδειες και το διαδίκτυο.
Η επεξεργασία του κάθε θέματος στο βιβλίο του μαθητή βασίζεται στην αξιοποίηση των βιωμάτων και των γνώσεων των παιδιών, ενώ η διάρθρωσή του στηρίζεται σε τρία μέρη:
Φύση (φυσικό περιβάλλον). Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με εικόνες και νοήματα του φυσικού περιβάλλοντος. Με την προσεχτική παρατήρηση επεκτείνουν τη συγκεκρι¬μένη λειτουργία στις καθημερινές τους εικόνες, αντλώντας από αυτές την πληρότητα, τη σοφία και την αρμονία με την οποία λειτουργεί η φύση. Πέρα από το θαυμασμό τους γι' αυτήν, αναπτύσουν το σεβασμό και συνειδητοποιούν την ανάγκη για την προστασία
της.
Θέση (δομημένο περιβάλλον). Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις εικόνες του βιβλίου να κατανοήσουν πώς το νόημα του θέματος βρίσκει εφαρμογή σε ό,τι ο άνθρωπος κατασκεύασε για τις πρακτικές και καθημερινές ανάγκες του. Αποκτούν κριτική θέση απέναντι στα ανθρώπινα δημιουργήματα και καλλιεργούν την αισθητική τους.
Τέχνη (έργο τέχνης). Οι μαθητές κατανοούν ότι αυτά που εφαρμόζει και ακολουθεί ο καλλιτέχνης όταν φτιάχνει ένα έργο στηρίζονται σε εμπειρίες αιώνων και σε προσωπικούς εικαστικούς συλλογισμούς που απορρέουν από τη συνεχή παρατήρηση, τη μελέτη της φύσης και τον πειραματισμό. Ανακαλύπτουν ότι η εικόνα της φύσης, πέρα από την πιστή αντιγραφή της, έχει να μας προσφέρει πολλούς προβληματισμούς και λύσεις.
Το περιεχόμενο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:
- Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τα μορφικά στοιχεία (σημείο, γραμμή, σχήμα, χρώμα, μορφή), τα οποία είναι απαραίτητα για την κάθε δημιουργία. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα των στοιχείων αυτών που ανακαλύπτουν σε όλες τις επόμενες ενότητες και δημιουργίες.
- Στη δεύτερη ενότητα οι μαθητές διαπραγματεύονται θέματα που προέρχονται από την παρατήρηση της φύσης και των φυσικών φαινομένων. Παρατηρούν με προσοχή, προβληματίζονται και δημιουργούν με αφορμή τα θέματα της ενότητας.
- Τρίτη ενότητα. Η ενότητα διαπραγματεύεται μόνο εκείνες τις μορφές τέχνης που δεν υπάρχουν στις άλλες ενότητες.
- Στην τέταρτη ενότητα, οι μαθητές προσεγγίζουν καλλιτέχνες και έργα τέχνης.